Gisteren om 19:52 door Robin van der Kloor

Een in geel-zwart gehulde Tom Dumoulin zet komend seizoen vol in op de Tour de France. De Limburger die de afgelopen jaren twijfelde of hij zijn topsportleven nog wel kon volhouden is weer gretig, en vooral gelukkig. De kniepijn is weg, het hoofd leeg en de honger terug.

Niks doorwrochte analyses over tijdritkilometers versus hoogtemeters. Weg met rekenmodellen waar de beste kansen liggen. Een bevrijde Tom Dumoulin kondigde vrijdag aan dat hij zich volledig richt op de Tour de France.

Tijdens de ploegpresentatie van Jumbo-Visma in het Amsterdamse hoofdkantoor van de nieuwe subsponsor HEMA (tompouces en broodjes rookworst in overvloed) ontvouwde de misschien wel sterkste wielerploeg ter wereld zijn plannen voor komend seizoen. Met Dumoulin in de gelederen, die vrijdag voor het eerst lijfelijk in een geel-zwart tenue te zien was. Maar ook met Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Dylan Groenewegen en die andere Limburger, Mike Teunissen.

Grote ronde

Een groot deel van de presentatie stond in het teken van wie welke grote ronde gaat rijden. Gespeculeerd was er genoeg: zou Dumoulin als kopman naar de Giro gaan, Roglic – de nummer een van de wereld – naar de Tour en Kruijswijk naar de Vuelta? Nee dus. Jumbo-Visma gaat op volle oorlogssterkte naar de Tour, met drie kopmannen. Naar de Giro gaan ze alle drie niet, Kruijswijk rijdt ook de Vuelta.

In een veel te warm kantoor nam Dumoulin, een appel etend, na de presentatie uitgebreid de tijd voor een legertje journalisten. „Ik heb het bij de onderhandelingen met Jumbo-Visma helemaal niet over mijn programma gehad. Maar dat ik niet meer het volledige kopmanschap wilde, was wel echt een eis”, verklaart Dumoulin het gedeeld kopmanschap. De 29-jarige Maastrichtenaar voorziet geen problemen in de Tour: „We moeten eerlijk zijn en elkaar vertrouwen. Uiteindelijk zal er dan een hiërarchie zijn ontstaan waar we ons aan moeten houden. Roglic is nu een klasse beter.”

Pijnvrij

De kniepijn is verleden tijd. „Ik heb vorige week op trainingskamp geen enkele reactie meer gehad en fiets weer volledig pijnvrij.” Vriend en oud-ploegmaat Sam Oomen zegt dat hij weer ‘vies hard’ rijdt. „Het gaat wel weer lekker ja”, aldus de Limburger, die ruim een week na de Tour ook de Olympische tijdrit in Tokio wil rijden.

Dan verrast hij. „Ik voelde me sinds 2017 eigenlijk geen ultieme topsporter meer. Tot een paar maanden geleden.” De mentale problemen die hij eind 2017 had met zijn bekendheid en de rompslomp die dat met zich meebracht, wogen veel langer en zwaarder door. „Ik was helemaal niet happy. Ook in 2018 niet, zelfs al werd ik toen tweede in de Giro en Tour. Ik had steeds het gevoel dat ik sport niet altijd op eerste plek kon zetten en dat randzaken steeds belangrijker werden. Ik was geen ultieme topsporter meer en daar heb ik lang mee gezeten.” Hij praatte veel met zijn vrouw die psycholoog is. Ook zocht hij professionele hulp. „Maar die gesprekken leverden niet zo veel op.”

Vertrek

Zijn mentale problemen en de knieblessure leidden tot zijn vertrek bij Sunweb. „De oorzaak lag voor een groot deel bij mezelf, ik liep vast: ik dacht echt, hoe lang duurt dit nog, want dit hou ik niet tot mijn 35ste vol. Ik heb geen afscheid gehad en ben eigenlijk via de achterdeur vertrokken. Of dat niet raar is? Ja, dat is wel vreemd. De meeste van mijn ploegmaats heb ik nooit meer gesproken.”

In de zomer waren er gesprekken met meerdere ploegen, maar slechts een kwam echt in aanmerking: „Ik vind het mooi om bij een ploeg te rijden die zegt trots te zijn op de Nederlandse talenten. Trots op de Nederlandse roots. Wat iets anders is dan trots op Nederland, overigens”, zegt de renner, die de tweede helft van februari op hoogtestage op Tenerife gaat en zijn seizoen start in de Ronde van Valencia.

Ketonen

Als hij een vraag krijgt over ‘omstreden’ ketonen (een legaal middel dat prestatiebevorderend werkt) komt Dumoulin ouderwets op stoom: „En nu ga ik jullie eens een college geven over die dingen, want ik word er schijtziek van dat daar zoveel onzin over geschreven wordt. Er is niets omstreden aan: het is gewoon een lichaamseigen brandstof, net zoals koolhydraten. Het was alleen tot een paar jaar geleden niet mogelijk om ze zelf te produceren. Dat kan nu wel. Meer is het niet. Iwan (Spekenbrink, ploegbaas Sunweb) was er altijd op tegen, ik niet.”

Zo kennen we Dumoulin weer. Verbaal en fysiek is hij de oude. Op naar Nice, waar de Tour dit jaar start. Eerste belangrijke tussenstop: de Amstel Gold Race. Eindhalte: Tokio.

Bron: ld.nl